Kolonilotterna förgyller området – ”Betyder mycket”

På Värgårdsplan i Kisa blomstrar kolonilotterna – det är blommor, rotfrukter, grönsaker och bär. Här finner Rajfa Zulic, en av personerna bakom odlingarna, lugn, glädje och gemenskap.

KISA 30 AUGUSTI 2020

– Alla kommer hit lite då och då men det är ingen som är här lika ofta som jag. Det blir några timmar om dagen, så länge jag orkar, berättar hon när vi bestämmer träff en lite mulen eftermiddag – mitt i grönskan.

När Rajfa Zulic för första gången la sina händer på kolonilotterna var läget helt annorlunda. Då var det endast en enda familj som sedan tidigare odlade på området, stora delar av gräsytan var oklippt och ogräset fick härja fritt. Hon skaffade en handjagare, grävde sig några rabatter och planterade sina allra första frön – och det var för över tio år sedan.undefined”Jag känner mig friskare här”, konstaterar Rajfa Zulic om möjligheten att ha en kolonilott.Foto: Dennis Petersson

– Vi har blivit fler och fler som odlar här sedan dess och de allra flesta har, precis som jag, sitt ursprung i Bosnien. För oss är det tradition att odla mycket. Vi är vana vid det och så tycker vi det är roligt, berättar hon.

Marken där kolonilotterna ligger ägs av kommunen, som även äger ett koloniområde i Mjällerum där det finns totalt 31 lotter. Förvaltningsadministratören Susanne Johansson är den som ansvarar för faktureringen. 

– I dag är det ungefär tio personer som har en kolonilott på Värgårdsplan och det stämmer att det bara har blivit finare där genom åren. Det är väldigt bra att det finns människor som vill ta hand om området, förklarar hon och fortsätter:

– Kommunen gör egentligen inget åt kolonilotterna och de utgör inga större kostnader. Det är i princip bara vattnet som personerna som odlar där betalar för.

Under intervjuns gång med Rajfa Zulic sitter vi på ett par trädgårdsmöbler mitt i hennes odling. 

– Här brukar vi grannar ofta umgås, dricka kaffe och prata. Det betyder mycket för mig att ha tillgång till det här. Jag känner mig mycket friskare av att kunna vara ute och jobba på lotten än att sitta inne i lägenheten.undefinedPå hennes odling finns björnbär, men också jordgubbar, potatisar, lökar och bönor.Foto: Dennis Petersson

Blommorna som hon odlar kan hon bara namnge på bosniska.

– Men jag odlar också bönor, jordgubbar, potatis, lök och björnbär – i år testar jag också paprika. Oftast kan jag inte äta upp själv så jag brukar dela med mig av skörden till några grannar.

Hur mycket arbete lägger du ned på kolonilotten?

– På våren planterar jag och under sommaren, framförallt under juli och augusti, skördar jag och tar bort ogräs. Innan frosten kommer brukar jag ta in allt jag kan i lägenheten och förbereda rabatterna inför nästa säsong.

https://corren.se/nyheter/artikel/kolonilotterna-forgyller-omradet—betyder-mycket/5lzyqqqr

+−

Profilbild Dennis PeterssonDennis Petersson

Ge Tomteboda koloni en rättvis behandling

DEBATT

Det är nog få som missat att Samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun beslutat att säga upp arrendeavtalet med föreningen på Tomteboda koloniområde.Kommunen väljer också att ta tillbaka ett gammalt löfte om att föreningen skulle få tillgång till ett ersättningsområde på grund av formuleringen ”Kommuner och regioner ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.”Att flytta ett koloniområde på grund av Ostlänken borde helt klart ses som ett sakligt skäl för att frångå ovanstående formulering. Detta menar även experten på förvaltningsrätt Jan Turvall (Corren 9/7 2020).Det har inte varit några problem tidigare när föreningar fått nya områden för att utöva sin verksamhet på. Ett exempel är flytten av Skyttecentrum, ett annat är Linköpings hundungdom. När förslag kom att flytta golfbanan var intresset av att behålla golfen så stort att annan samhällsplanering fick stå tillbaka. I fallet med koloniområdet är det alltså annorlunda och det är svårt att inte fråga sig varför.Varför är det så bråttom att vräka, när tydlig plan för Ostlänken ännu inte finns? Om det är så bråttom, varför vräks då inte övriga verksamheter samtidigt? Vad gör kolonisterna till individer, det vill enskilda medlemmar i kommunen, när föreningarna för golfspelare, skyttar och hundungdomar ses som grupper, inte individer?Vänsterpartiet, som inte har någon ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden, anser att hanteringen av kolonisternas förening på Tomteboda koloniområde är under all kritik. Koloniträdgårdar bidrar till välbehövliga gröna oaser i ett utbrett stadsområde, samtidigt som de ger människor möjlighet till rekreation. Traditionellt har även personer med begränsad inkomst kunnat nyttja en kolonilott, vilket har gett många människor möjlighet till en egen täppa och glädjen av hemodlade godsaker.Integration och gemenskap uppstår som en direkt följd av att människor ses och umgås. Detta borde främjas i dagens samhälle. Kommunen borde vara tacksam för de bidrag till renare luft och gröna inslag i stadsmiljön, som kolonilotterna utgör. Om koloniområdet måste bort, så bör detta ske så sent som möjligt i järnvägsprocessen, samtidigt som man avhyser övriga verksamheter.

Självklart ska föreningen i så fall få tillgång till ny mark. Gör om beslutet och be kolonisterna om ursäkt.

Eva Lindblad, kommunfullmäktigeledamot (V)

https://etidning.corren.se/1961/Corren/325945/2020-08-28/15385231/Ge-Tomteboda-koloni-en-rattvis-behandling

Cocozza kräver svar om kolonierna: ”Agera seriöst”

Michael Cocozza (L) kräver besked om framtiden för kolonisterna i Tomteboda. Muharrem Demirok (C) säger att en lösning kan vara på gång.

LINKÖPING 21 AUGUSTI 2020

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i juni att säga upp odlarna i Tomteboda, strax öster om Tannefors. Kolonisterna har fått till årsskiftet på sig att lämna området.

Beslutet har väckt protester från många håll. Framförallt gäller kritiken att de cirka 70 kolonisterna inte erbjuds ett nytt område att flytta till – något som de anser sig ha blivit lovade. Nämndens ordförande Muharrem Demirok har hänvisat till kommunens jurister och menat att ett ersättningsområde skulle innebära ett otillbörligt gynnande.

Michael Cocozza håller inte med och i en interpellation i kommunfullmäktige ställer han en rad frågor till Demirok. Han vill bland annat veta varför ingen förhandling fördes med koloniföreningen före uppsägningen och varför de inte erbjöds det markområde i Ryd som tidigare planerats som koloniområde.

– Det är angeläget att det här tas upp. Kommunen ska vara ett vi, inte ett vi och de. Många människor har en syn på kommunen som något att vara rädd för, något med mycket makt. Det här är en åtgärd som befäster och förstärker en sådan bild, säger Cocozza.

– Kommunen bör agera som en seriös hyresvärd och markägare. Det är god sed att om man har möjlighet att erbjuda en annan lokal – eller i det här fallet mark – då gör man det, för att ta hand om det avtal och den kund man har, fortsätter han.

Michael Cocozza påpekar att kommunen har gott om mark på flera ställen och att föreningen är beredd att göra mycket arbete själv.

– Det kommunen behöver göra är att sätta ett stängsel runt och bygga en toalett med vatten och avlopp. Säg att det kostar 400 000 kronor. Med en arrendeavgift på 20 000 om året är det avbetalat på 20 år, säger han.

Cocozza kommer inte att få svar på sina frågor på nästa fullmäktigemöte – som hålls på tisdag – utan först i september. Det beror, enligt Muharrem Demirok, på att kön av motioner och interpellationer som ska besvaras växte sig lång under coronavåren. Men till redaktionen säger han så här:

– Vi har naturligtvis räknat på detta och det är inte så enkelt som Cocozza säger. Man behöver dra vägar och annat och arrendeavgifterna för att täcka det skulle bli för höga.

Demirok säger att det i stället arbetas på ett annat spår.

– Vi hoppas kunna hitta en lösning tillsammans med Linköpings övriga koloniföreningar. Där finns det 1 200 kolonilotter och det borde inte vara omöjligt att få plats med 70 till.

https://corren.se/artikel/cocozza-kraver-svar-om-kolonierna-agera-seriost/elw7898r

Åke Alvin

Återskapa ett nytt Tomteboda

LINKÖPING 11 AUGUSTI 2020
Det här är en insändare.

Det är märkligt hur politiker slingrar sig ur obekväma beslut och skyddar varandra. När det gäller kapitalstarka medborgare kan man erbjuda ersättningsområden eller backa och förnya avtal (till exempel Linköpings golfklubb, ridhuset i Tinnerö) – områden där några gynnas och samtidigt andra missgynnas på så sätt att anvisade områden inte kan nyttjas. 

Men när det gäller Tomteboda koloniområde kan man inte ens stå för tidigare löften. Det är inte lätt för ”ickesvenskar” att förstå komplicerat politiker- och juristspråk när man träffas – men här gäller det nu att ”göra om och göra rätt”.
Visa att även muntliga löften gäller från politiker, även om personerna bytts ut.

/Anders